eerste werkdag en vrijwilligershuis
Blijf op de hoogte en volg Marloes
25 September 2012 | Ecuador, Quito
Jawel, alweer een berichtje uit het internetcafe!! Twee dagen voordat ik in het vrijwilligershuis ben komen wonen heeft het internet het begeven en het is nog altijd niet gemaakt. Dit internetcafe is veel duurder maar ook veel luxer, maar daarom antwoord ik nog even niet op mailtjes en plaats ik nog geen fotos, dat ga ik doen als het internet in het huis weer gemaakt is (ik hoop dat dat niet al te lang gaat duren).
Maargoed, hoe het met mij is: vrijdag ben ik dus verhuisd, Melle: ik werd opgehaald door Nienke, Salah en Paola dus ik hoefde niet met al mn zooi in de bus. Voordat ik vertrok hadden we taco´s gegeten (afscheidseten volgens Graciela) en heb ik een hele leuke tas gekregen, zo´n tas die oma ook heeft uit Ecuador. Echt super lief. Ik heb beloofd dat ik zeker nog een paar keer op visite kom, dat wil ik ook echt gaan doen, en mijn gastfamilie had het er ook over dat ze een keer een weekend naar de Cotopaxi (vulkaan en nationaal park) gaan en dat ik dan mee mag :) Ik zie ze dus nog wel een paar keer!
In het vrijwiligershuis woon ik momenteel met Fabienne en Salah uit Nederland en Laurianne uit Belgie. Normaal gesproken woont er ook nog een meisje uit de VS maar haar vriend is hier nu en daarom woont ze 3 weken met hem in een hotel. Morgen komt Daisy uit Belgie ook overhuizen dus dan wordt het druk! Het is wel heel gezellig, dus dat is mooi. Ik heb nu nog een eigen slaapkamer maar dat gaat waarschijnlijk binnenkort veranderen, er zijn 2 badkamers, een keuken, eetkamer, woonkamer, etc. Supergoed geregeld dus, alleen dat internet...
Zaterdag zijn we met z´n 4en naar Otovalo gegaan. Die plaats staat bekend om zijn markt. Na 4 uur in de bus (voor 2.50 dollar) waren we er. Het had eigenlijk iets weg van de Leste Mert maar dan veeeeeel groter, minder druk (je kon wel gewoon lopen) en met hele mooie mensen. Voor de dierenmarkt waren we helaas te laat (die is tegen 9 uur al weer afgelopen dus dat redt je vanuit Quito niet op een dag) maar verder werden er overal een beetje dezelfde soort toeristenspullen verkocht. Wel erg leuk om te kijken en het was ook erg leuk omdat de oorspronkelijke kleding van Otovalo super mooi is. Heel veel mooie mensen gezien dus.
Zondag zijn we met de buurvrouw en het buurmeisje naar het zwembad geweest. Zondag was het super lekker weer, iets van 28 graden ofzo, dus heerlijk buitenzwembadweer. Verder niet veel gedaan, gewoon lekker rustig.
En vandaag mn eerste werkdag gehad! Ik loop deze hele week mee met Fabienne, omdat zij hier gewoon al lang is en zowel op het project in Noord als op het project in Zuid werkt. Vandaag ben ik in noord geweest. Dat is zo´n 1.5 uur met de bus. We halen dan eerst de kleinste kindjes op van de markt en lopen daarna naar het project toe. Daar werken Paola en een mevrouw waarvan ik de naam ben vergeten, die werkt vooral in de keuken. Er zijn momenteel sochtends maar 5 kleintjes, dat komt omdat de scholen zijn begonnen, maar daar heb je echt de handen vol aan! Ze zijn druk! Maar wel super lief. Vandaag gezongen, wat geknutseld om ze de kleuren rood en geel te leren, gegeten en met de auto´s gespeeld. Smiddags komen dan de grote uit school. Er wordt gezamelijk gegeten (wij eten dan ook) en daarna gaan de kleintjes slapen en krijgen de grote hulp met hun huiswerk. Vandaag waren er 7 groten. Ik moest een meisje helpen met haar huiswerk maar dat kon niet gemaakt worden omdat ze een werkblad nodig had dat ze niet had, dus toen mocht ze gaan spelen. Ik heb haar, en later nog een ander meisje, uitgelegd hoe rumicub werkt en dat was heel leuk. Om half 4 worden sommige kinderen opgehaald en brengen we de rest terug naar de markt en gaan wij weer in de bus naar huis.
De eerste indruk tot nu toe (maargoed, dat is na een dag) is dat ik vooral de grote heel erg leuk vindt. T zijn echt superlieve kinderen, ze komen ook allemaal even een knuffel geven enzo en ze zijn ook echt vrolijk. De kleintjes vind ik nu nog heel moeilijk maar dat komt omdat ze superdruk zijn en niet heel goed luisteren altijd, en ik de regels van hier nog niet ken en ook de kinderen nog niet ken. Dus ik denk dat ik over een week of 2 de kleintjes ook gewoon heel leuk vindt. Morgen in Zuid, een heel ander soort project met alleen maar kinderen tot 6 jaar. Ben heel benieuwd!
Na deze week ga ik met Nienke overleggen waar en op welke dagen ik ga werken. Veel mensen hier werken op beiden projecten, ik zal dus zien wat het wordt.
Ik woon nu trouwens in de Vallei, maar heel veel merk je daar niet van. Sochtends staat er ook gewoon file, de huizen zijn vergelijkbaar, misschien iets groter, en het zit zo aan Quito vastgegroeid dat je ook niet merkt dat je officieel Quito uitbent. Volgens Graciela zou het hier warmer zijn, zondag zou je zeggen dat dat klopt, maar vandaag heeft het net keihard geregend en nu is het 13 graden buiten, dusja. Herkenbaar in Nederland of valt het mee?
Nou, ik ga afsluiten, ik hooooop dat het internet in het huis het snel doet zodat ik niet 2 dollar per uur hoef te betalen om te internetten. Dan zal ik ook foto´s op facebook zetten :)
Nog nieuws uit Nederland?
Liefs Marloes
25 September 2012 - 07:02
Marjolein Albers:
Wat een belevenissen, leuk om een beetje sfeer te kunnen proeven door je verslag te lezen. Je doet het erg knap allemaal!
Ook de groeten van Sanne. En Floor -
25 September 2012 - 12:48
Jos En Harriëtte Salet:
Het is natuurlijk ff wennen in het kinderhuis, maar dat gaat jou wel lukken, dat weten wij zeker. Leuk om al je belevenissen te lezen. Veel plezier weer de komende week. Grtjs vanuit een herfstachtig Lauwe. -
25 September 2012 - 18:36
Wieke:
heeee marloeees!
wouw wat klinkt dat allemaal weer leuk. jij maakt echt wat mee!
ook je werk klinkt leuk, kun je de kinderen goed verstaan enzo met het
spaans dat je kunt spreken?
hier in nederland wederom weer niks bijzonders. =)
xxx. -
26 September 2012 - 08:30
Eva:
Hii Marloes!
Klinkt allemaal als echt iets voor jou met die kinderen!
Ben benieuwd wat je het leukst gaat vinden.
Ook leuk dat jullie met zn allen wat dingen kunnen doen en wat leuks met je gastfamilie. Ben benieuwd naar je volgende verhaaltje!l
Ook op de pax is het nog steeds hetzelfde als altijd.
Veel liefs,
Eva